Zelfgemaakte tomatenketchup

  • 500 gr ontvelde tomaten
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 150 gr bleekselder
  • 1 laurierblad
  • 6 fijngesnipperde uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel tabasco
  • 4 kruidnagels
  • Peper en zout
  • 150 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 1 theelepel mosterd
  • 300 ml witte wijnazijn
  • 1 stokje kaneel

Bereiding

  • Verhit de olie in een pan en fruit hierin de ui, de bleekselder en de knoflook gedurende 4 min. zonder ze bruin te laten worden.
  • Voeg het laurierblad, de tomaten, mosterd, suiker, kruidnagels en kaneelstokje toe. Breng alles aan de kook met de witte wijnazijn en draai het vuur laag. Doe een deksel op de pan en laat de saus 30 min. zachtjes doorkoken.
  • Haal het deksel van de pan en laat de saus op een niet al te laag vuur tot een dikke massa inkoken.
  • Pureer het mengsel in een blender of in de keukenmachine of purer het mengsel door een zeef.
  • Doe de ketchup terug in de pan en laat alles nog 5 min. zachtjes doorkoken. Breng de ketchup op smaak met wat peper en zout en eventueel nog en beetje tabasco.
  • Laat de ketchup afkoelen en bewaar de saus, maximal 2 weken, in potjes, in de koelkast.